ВЕЗЕ КА ДРУГИМ ЧЛАНИЦАМА УНИЈЕ   ПРИСТУПНИЦА   ФОРУМ   АРХИВА   НАСЛОВНА СТРАНА

СЛАВИЈА СЛОВЕНСКА КУЛТУРНА ИНИЦИЈАТИВА

 

насељење: 294 216 600

језик: Словенски и остали

 

 

СЛАВИЈА . ИМА ТАКВА ЗЕМЉА У СРЦУ ЕВРОПЕ

У Европи постоје три основне групе језика, и то су: угро-фински, романо-германски и наравно словенски језици.

Словенским језицима се данас говори у дванаест европских држава, а то су: Белорусија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Македонија, Пољска, Русија, Србија и Црна Гора, Словачка, Словенија и Украјина.

Словенским језиком говоре такође и у аутономној области Лужичких Срба у Немачкој, као и у аутономној области Градишћанских Хрвата, у Аустрији.

Поред званичних државних (словенских) језика, у одређеним областима постоје и многобројни словенски дијалекти и 'наречја', мање изучавани и мање познати.

Општа територија распрострањености словенских језика износи 18 694 600 km², са становништвом од 2942 216 600 милиона људи, (новија статистика). (Овде није урачуната територија и распрострањеност словенских језика и СЛОВЕНА који живе изван својих матичних држава).

СЛОВЕНСКА КУЛТУРНА ИНИЦИЈАТИВА, замишљена је као својеврсни културни мост, с циљем ширег изучавања словенских језика, словенске писмености и књижевности, културе, историје итд..

Једноставније речено, сазнати више једни о другима, то јест сазнати више сами о себи.

Неко, коме је један од словенских језика матерњи језик, могао би по некој логици разумети и говорити и на свим осталим словенским језицима. А језик, то је богатство.

Своју улогу у СЛОВЕНСКОЈ КУЛТУРНОЈ ИНИЦИЈАТИВИ могу одиграти сви и свако од нас, тако и ми који живимо изван словенских земаља у такозваној СЛОВЕНСКОЈ ДИЈАСПОРИ.

Свако ко жели одиграти своју улогу у СЛОВЕНСКОЈ КУЛТУРНОЈ ИНИЦИЈАТИВИ, било из словенских земаља или из читавог свијета, и дати тиме свој допринос, може се одазвати на нашу електронску пошту, или позвоноти по телефону.

Можете писати на било којем од словенских језика или на било којем од светских језика, а посебно на енглеском језику. Овај позив, (одазвати се на енглеском језику), посебно се упућује СЛОВЕНИМА и СЛОВЕНСКИМ ПОТОМЦИМА, који данас живе у такозваном 'новом свету', САД, Аустралија, Канада, то јест у земљама такозваног енглеског говорног подручја.

Енглески језик, као 'језик данашњице', требао би постати једним од главних језика 'комуникације' у нашој СЛОВЕНСКОЈ КУЛТУРНОЈ ИНИЦИЈАТИВИ, и у земљи СЛАВИЈИ. Ако ништа друго, а оно барем за почетак, док не научимо да 'комуникујемо' без преводилаца на нашим словенским језицима, језицима из једне скупине језика.

По електронској пошти можете нам послати своје текстове, идеје, предлоге, критике..

У будућности планирамо организовање и провођење и других спортских и културних активности и догађаја. Покушаћемо окупити на једном месту све фудбалске репрезентације словенских држава.

Провести .. ФУДБАЛСКО ПРВЕНСТВО СЛОВЕНСКИХ ЗЕМАЉА. СЛОВЕНСКИ ФУДБАЛСКИ КУП

Нико не може порећи да се у Словенским земљама данас игра врхунски фудбал, кошарка, рукомет, хокеј на леду и тако даље, нико не може порећи да су СЛОВЕНИ, врхунски спортисти.

Једнога дана организоваћемо и СЛОВЕНСКЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ, или можда СЛОВЕНСКЕ OЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ. Нешто као СЛОВЕНСКА OЛИМПИЈАДА, или једноставније СЛОВЕНИЈАДА..

Надам се да ћемо ускоро гледати на телевизији конкурс на избор MISS SLAVIA , (МИС СЛАВИЈА), најлепше СЛОВЕНКЕ света, нешто попут MISS WORLD, MISS EUROPE ili MISS BALTIC. Уосталом нико не може порећи да СЛОВЕНКЕ, нису светске љепотице, зар не ..

Организоваћемо исто тако и провести и конкурс на ПЕСМА СЛАВИЈЕ, SLAVIA SONG нешто попут EUROVISION CONTEST SONG.

 

Провешћемо у једној од словенских земаља и смотру словенског филма,

некакав СЛОВЕНСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ, ili ФЕСТИВАЛ СЛОВЕНСКОГ ФИЛМА, и тако даље, могућности је заиста много.

Осим тога, могли бисмо предложити увођење новог предмета у основним школама, чиме би се потакнуло активније изучавање опште-словенске писмености и културе. Популаризација СЛОВЕНСКЕ КУЛТУРЕ могла би се проводити и кроз 'квизове и такмичења знања' на задану тематику.

Основаћемо са временом и СЛОВЕНСКУ УНИЈУ , СЛОВЕНСКИ САВЕЗ, некакву 'универзално словенску' културну организацију, која ће окупити словенске културе и традиције на једном месту и успоставити културне мостове са осталим европским и светским културама поштујући и примењујући модерне демократске вредности.

С Л A В И J A то лијепо и старо, старословенско слово, може постати нашим заједничким именом.

Уосталом, уколико никада не покушамо, нећемо никада ни знати како би то заправо могло изгледати.

С Л A В И J A .. 'SLAVIALEND' ili ЗЕМЉА СЛАВИЈА замишљена је као земља мира, љубави и слободе.

Живе у тој земљи ЉУДИ ДОБРЕ ВОЉЕ и говоре на СЛОВЕНСКИМ И ДРУГИМ ЈЕЗИЦИМА, а краси све те добре људе ШИРОКА СЛОВЕНСКА ДУША.

 

ЈЕР ... ИМA TАКВА ЗЕМЉА У СРЦУ ЕВРОПЕ

 

     

ВЕЗЕ КА ДРУГИМ ЧЛАНИЦАМА УНИЈЕ   ПРИСТУПНИЦА   ФОРУМ   АРХИВА   НАСЛОВНА СТРАНА


Copyrights Slavic Union Serbia 2006. Design by Miroslav
 
po yczki od os b prywatnych pozyczki bez zdolnosci kredytowej online pujcka pred vyplatou p j ka bez p jmu kredyt na dow d prestamos al instante